Minst 15 sådana här serverhallar kommer det att bli totalt när allt färdigtbyggt på de tre olika platserna i Gävle och Sandviken. Foto: SVT

Krocken sker i direktsändning framför våra ögon

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Vem är kommunen till för – medborgarna eller en amerikansk datajätte? Den frågan har förföljt vår reporter Anders Sundin som tillsammans med Markus Dahlberg bevakar Microsofts etablering. Han tog på sig lurarna, lyssnade på några låtar och sammanfattade sin syn på historien så här långt.

Anders Sundin

Reporter SVT Nyheter Gävleborg

”Something is happening here, but you don't know what it is. Do you, Mr Jones?” 

Ballad Of A Thin Man, Bob Dylan

Microsofts etablering i Gästrikland

Bob Dylan kommenterade redan 1965 det som de ledande politikerna och kommuncheferna i Gävle och Sandviken råkade ut för 2018.  

För oss utanför kommunledningen och affärsvärlden låter det märkligt att man inte vet vem man förhandlar med i en så stor affär som kommer att påverka regionen och dess skattebetalande invånare i decennier. Det går ändå att ana och se framför sig hur nyfikenheten och spänningen när kodord som ”Aqua” är i luften och förhandlarna bara har förnamn.

Men så gick det till berättar Patrik Stenvard (M) och Peter Kärnström (S) som var Gävles respektive Sandvikens kommuns högsta politiker när besluten blev offentliga 2018 i våra nygjorda intervjuer.  

”There's something happening here. But what it is ain't exactly clear”  

For What It's Worth, Buffalo Springfield  

I maj 2020 märker vi att problemen för de boende så sakta börjar att dyka upp. Då vill Gävle kommun ge datajätten dispens för en transformatorstation med 220 000 liter olja som Microsoft via Vattenfall vill bygga på vattentäkten i Valbo. Länsstyrelsen säger till sist nej. 

Vägen mellan Jordåsen och Stacko blir sönderkörd av schaktmassor som transporteras på tunga lastbilar i skytteltrafik till etableringarna i Ersbo och Stackbo. Grundvattnet för flera hushåll med egna brunnar börjar att sina. Frustrationen hos dem som drabbas är påtaglig.

De måste också bli fullblodsbyråkrater och förstå offentlig förvaltning på ett sätt det närmast krävs en utbildning i statskunskap för att hantera. De ska förutom Microsoft hantera Vattenfall, Länsstyrelsen, Svenska Kraftnät, olika förvaltningar inom Gävle kommun, Gästrike Vatten och Trafikverket.

Vi som jobbar med det här dagligen får ägna timmar åt att försöka förstå hur allt hänger ihop och läsa handlingar av olika slag för att komma fram till vem som är ansvarig för vad. Om då vattnet tagit slut i din kran och den dåliga vägen utanför har förstört din bil och du får allt det här i knät så vet du inte vart du ska vända dig till slut. Så känner flera av dem som vi intervjuat. En frustrerande uppgivenhet, ilska och undran över vem kommunen är till för egentligen?  

Kraftwerk och Bob Dylan berättar i sina låtar om historier liknande den som pågår här i Gävleregionen. Foto: TT

”We’re charging our battery. And now we're full of energy. We are the robots.” 

We Are The Robots, Kraftwerk

Molnet-tjänster, alltfler teamsmöten och avancerade algoritmer kräver allt mer datakraft. Men vad Microsoft ska ha på alla servrar kommer vi aldrig få veta. Sponsrade influencers, matbilder, semestrar och mys med familjen, casinon, porrsajter eller dygnet runt-övervakning?  

Krocken mellan amerikansk företagskultur och svensk offentlighet sker här och nu i direktsändning framför några nyfikna förvånande reportrar i Gävleregionen.

Fakta

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet