Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu krävs vaccinationsbevis – hör Örjan Hansers om hur kontrollen kommer att fungera på konserthuset i Gävle

Konserthuschefen i Gävle om krav på vaccinationsbevis: ”Bättre än nedstängning”

Publicerad

Från och med onsdag krävs vaccinationsbevis för den som ska gå på bio, teater, konsert eller idrottsevenemang med mer än 100 personer. För konserthuset i Gävle innebär detta att man kan ta emot full publik på de 15-talet konserter som återstår fram till jul.

– Publiken behöver tänka på att komma i tid, säger chefen Örjan Hans-Ers.

Det blir ytterligare ett moment när publiken ska visa upp covidbevis och legitimation och det kommer att ta tid, menar Örjan Hans-Ers.

– Men när de kommer innanför dörrarna fungerar allt som vanligt, säger han och berättar att konserthuset hyrt in ett vaktbolag som sköter kontrollen innan publiken släpps in i konserthuset.

Bättre än nedstängning

Han tycker att vaccinationsbevis är en bättre lösning än att ha restriktioner om begränsad publik och avstånd eller att stänga ner helt.

För konserthuset innebär det att de kan ta emot full publik på de 15-talet konserter som återstår fram till jul.

Merarbete och extra kostnader

Flera arrangörer uppger att införandet av covidpasset innebär merarbete och extra kostnader. Konserthuset har bland annat hyrt in ett vaktbolag som sköter kontrollen av passen och på Gävle Teater kommer det att finnas fler publikvärdar och säkerhetsvakter på plats.

Skriv ut passet

– Eftersom verifieringsappen från Myndigheten för digital förvaltning varit sen uppmanar vi publiken att skriva ut både biljetter och covidpass för att förenkla kontrollerna, säger Jonas Elverstig, intendent på Gävle teater.

Hör Örjan Hansers om hur kontrollen kommer att fungera på konserthuset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet