Några av de anställda på Kronofogden som har skrivit ett öppet brev om att deras kontor ska läggas ner i Hudiksvall. Foto: Cissi Eriksson Granér, SVT

Anställda på Kronofogden: Är det ett missförstånd?

Uppdaterad
Publicerad

I ett öppet brev frågar sig anställda på Kronofogden hur det är möjligt att just deras tre kontor ska läggas ner, när regeringen har beslutat om att decentralisera statliga myndigheter.

De menar att det strider mot regeringens egna beslut och att det kommer få konsekvenser som myndigheten inte har tänkt på.

Det är personal från kontoren i Hudiksvall, Mora och Arvika som skriver det öppna brevet.

Dåligt beslut för miljön

De skriver bland annat att det inte har visats vilken påverkan beslutet får för miljön med tanke på att förslaget kommer att innebära ökat resande, att det inte har framkommit några underlag för beräkning av de ekonomiska konsekvenserna och att risken är stor att sjukdagarna kommer att öka när personal tvingas pendla till andra orter.

Servicen på småorter försvinner

Personalen på de drabbade kontoren anser också att legitimiteten för orter med mindre än 20 000 invånare kommer att minskas om myndigheter fortsätter att ta bort servicen på dessa orter.

Istället borde de jobb som utlokaliserats från Stockholm likväl kunna fördelas till de mindre kontoren för att eliminera sårbarheten där.

Ett missförstånd

De är också kritiska till hur fackförbundet ST skött ärendet som de menar skrev på beslutet, trots att det stred mot regeringsuppdraget och utan att prata med medarbetarna.

De avslutar skrivelsen med funderingen om statliga myndigheter verkligen har ett krav på sig att decentralisera sina verksamheter.

De menar att riksdag och regering har varit tydliga med det och att de tolkar beslutet om nedläggningarna som ett missförstånd.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.