Foto: SVT/Arkiv

Kvinna fick amputera benet efter vårdskada

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna fick amputera låret efter att hon drabbades av en allvarlig vårdskada orsakad av blodförgiftning. Division Operation-Diagnostik Lex Maria-anmäler nu händelsen som inträffade 2015.

En kvinna från Hälsingland besökte sin husläkare för halsbesvär. Hon hade streptokocker men hade inte blivit behandlad. Senare sökte hon vård för smärta i ett ben, och blev då remitterad till sjukhus. Där bedömdes smärtan som en muskelskada och kvinnan fick gå hem med råd och smärtstillande medicin.

Då smärtorna förvärrades sökte hon vård igen och opererades akut och vårdades sen på intensivvårdsavdelning.

Allvarlig djup mjukdelsinfektion

Enligt Lex Maria-anmälan berodde allt på en allvarlig djup mjukdelsinfektion med blodförgiftning som krävde fler operationer inklusive lårbensamputation. Efter cirka två veckors sjukhusvård blev kvinnan utskriven. Nu pågår en lång intensiv rehabilitering.

– Patienten har drabbats av en mycket allvarlig vårdskada med förlust av en kroppsdel, vilket jag djupt beklagar. Det bedrivs inom regionen ett arbete för att tidigt upptäcka tecken på blodförgiftning. Detta gäller i hela vårdkedjan. Jag anmäler nu händelsen för att få IVO:s synpunkter på handläggningen från primärvård till slutenvård, säger chefläkare Jan Hedenmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer