Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnan fick jobb inom Region Gävleborg på falska meriter. Hör hennes kommentar. Foto: SVT / Region Gävleborg

Kvinna bluffade till sig jobb inom Region Gävleborg: ”Det skulle jag aldrig göra”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Hälsingland lyckades bluffa sig till inte bara ett, utan två jobb, inom offentlig sektor med hjälp av falska uppgifter i sitt cv.

– Jag har inte gjort något fel alls, säger kvinnan till SVT Nyheter Gävleborg.

Det var i början av januari 2021 som kvinnan anställdes i en administrativ roll på två vårdcentraler inom Region Gävleborg. Det arbetsgivaren inte visste då var att de akademiska meriter som kvinnan stoltserade med i sitt cv var påhittade. Hon påstod sig bland annat ha studerat till socionom vid Lunds universitet. Men kvinnan har aldrig studerat vid Lunds universitet, visar SVT:s efterforskningar.

Helena Bikoff är verksamhetschef för primärvården i södra Hälsingland och berättar att kvinnan i samband med anställningsintervjun visade upp intyg från de utbildningar hon påstod sig ha genomfört. När hon senare, efter att ha anställts, ombads att lämna in intygen för att hennes chef skulle kopiera dem, återkopplade hon aldrig.

– Efter ett tag upptäckte personalen luckor i hennes kunskap, säger Helena Bikoff.

Hur är det möjligt att den här kvinnan kunde ljuga sig till ett jobb inom Region Gävleborg?

– Vi har följt gängse rutiner som vi har när det gäller rekrytering och nyanställning. Jag känner att vi inte har kunnat göra någonting annorlunda, säger Helena Bikoff.

Kvinnans karriär inom Region Gävleborg slutade när hon nio månader efter att hon börjat, köptes ut för tre månadslöner – 84 000 kronor.

Nytt jobb inom offentlig sektor

Den bluffande kvinnan har nu ett nytt jobb inom en annan offentlig verksamhet. I sin ansökan till sin nya arbetsplats har hon raderat de falska akademiska meriterna. Däremot har hon adderat tolv månader till sin nio månader långa tjänstgöringstid inom Region Gävleborg. Hon uppger dessutom att hon vid tiden för ansökan hade en kuratortjänst inom Region Gävleborg. Men enligt Helena Bikoff så har kvinnan aldrig arbetat som kurator hos Region Gävleborg.

– Det där stämmer inte, säger Helena bikoff. 

Det är helt påhittat?

– Ja.

Hör bluffkvinnan själv svara om de falska uppgifterna i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.