Kyrka bygger stor konferensanläggning

Publicerad

FALUN Elsborgskyrkan kommer att bygga en konferensanläggning med restaurang och plats för cirka 600 personer. Platsen blir nuvarande TV-huset på Lugnet i Falun.

För en tid sen blev det känt att Sveriges Television sålt sina nuvarande lokaler på Lugnet till Elsborgskyrkan. SVT kommer istället att flytta till Egnellska huset i centrala Falun, den fastighet som nu byggs upp igen efter branden.

Idag berättade kyrkan att man hyr ut cirka 900 kvadratmeter av huset till Dalarnas Idrottsförbund, som lämnar sina nuvarande lokaler på Ingarvet.

Men dessutom ska man genomföra en utbyggnad av TV-huset på cirka 1 300 kvadratmeter. I den delen kommer restaurang och en konferenslokal för cirka 600 personer att inrymmas.

-Vi vill vara en kyrka för alla, med verksamheter för alla människor. Och den här konferensdelen ska vem som helst kunna hyra, säger församlingens pastor Magnus Davidsson.

Kyrkan byter namn
-Eftersom vi nu ska flytta planerar vi också att byta namn på församlingen, vi kommer troligen att heta Lugnetkyrkan i framtiden, tillägger han.

Elsborgskyrkans nuvarande lokal är ute till försäljning och hösten 2012 ska utbyggnaden på Lugnet står klar. Man håller just nu på att ta in anbud, men om- och tillbyggnader är kostnadsberäknat till 10-12 miljoner kronor. Tillsammans med köpet av TV-huset innebär det att församlingen satsar cirka 20 miljoner kronor.

-För idrottens del är det en gammal dröm att hamna på Lugnet, där så mycket annan idrottsverksamhet finns, säger Britt Källström, ordförande i Dalarnas idrottsförbund.

-Dessutom har vi liknande värderingar som kyrkan, bland annat att alla får vara med.

Idrottens Hus på Ingarvet i Falun, som Dalarnas idrottsförbund äger, kommer antingen att säljas eller att hyras ut när man flyttar hösten 2011.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer