Foto: SVT

Låg på Gävle sjukhus med obehandlad fraktur i fyra dagar

Uppdaterad
Publicerad

En patient på Gävle sjukhus med misstänkt stroke lämnades sittandes på sängen och föll till golvet. Det tog fyra dagar innan knät, som fått en fraktur, röntgades.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar Gävle sjukhus. En äldre patient med misstänkt stroke lämnades sittandes på sjukhussängen utan uppsikt. Patienten föll till golvet och klagade därefter på smärtor i knät.

Trots påtryckningar, även från anhöriga, om att undersöka knät, dröjde det fyra dagar innan en röntgen genomfördes vilket då visade på en fraktur.

IVO kritiserar dels att en patient med misstänkt stroke lämnades ensam på sängkanten och att det tog orimligt lång tid innan knät röntgades och behandlades.

Enligt Region Gävleborg har en internutredning tillsatts efter händelsen som har påvisat brister. Det har lett till nya arbetssätt för att förhindra fallolyckor utifrån varje patients behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.