Läkare frågade deprimerad patient om hon stöttar IS

Uppdaterad
Publicerad

En läkare vid en hälsocentral i Gävle frågade en patient om hon stöttar IS och antecknade i journalen att hon är klädd i chador.

Region Gävleborg ser allvarligt på händelsen men låter läkaren jobba kvar.

Det var under maj som Amirah Abumterak var till en hälsocentral i Gävle då hon sökte hjälp för sin depression, bland annat efter dödsfall inom familjen. Hon berättar att besöket började med att läkaren frågade om hon stöttar IS och om varför hon konverterat till islam.

–  Jag kände mig utsatt, jag är där i ett mycket känsligt ärende och det är det här han väljer att fråga, inte om mitt mående utan han fokuserar på islam, säger Amirah Abumterak.

Varför sa du inte ifrån?

– Jag visste inte vad han skulle göra med informationen, hur ska jag visa att jag inte stöttar IS? Ska han anmäla mig, vad vill han? Jag ville bara få min medicin för att må bra.

Läkare går emot värdegrunderna

Efter samtalet kände Amirah Abumterak obehag, men när läkarintyget kom med posten är det även där noterat hur hon ser ut och vilken religionstillhörighet hon har: ”Patienten är i chador och ser ut som en helt vanlig muslimsk kvinna. Har blåa ögon.”

Samma sak står i patientens journal.

– Det bryter mot vår värdegrund och det är inte ok att skriva så i intyg, det har inte med saken att göra. Jag kan bara be om ursäkt att det har hänt och jag har pratat med läkaren som det gäller. Vi är överens om att det inte har med intyget att göra, säger Susanna Björklund, verksamhetschef inom primärvården Gävle.

Anmäld till IVO

Amirah Abumteark har gjort en anmälan till både Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och även patientnämnden.

– Jag vill få reda på vad han var ute efter för det första och jag vill att de ska veta att man inte får bete sig sådär, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.