Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: TT

Läkare felbedömde barn med hosta

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar nu kritik mot en hälsocentral i Gävle och dess rutiner efter att en läkare felbedömt en pojke med andningssvårigheter och hosta.

Det var i oktober 2017 som pojken kom in till hälsocentralen för problem med hosta, feber och försämrad syresättning. Vårdpersonalen som först hade kontakt med pojken mätte syrsättningen och såg då att han hade försämrad syrsättning.

Men det fick läkaren som sedan behandlade pojken inte veta. Det fanns heller ingen skriftlig dokumentation om pojkens försämrade syresättning.

Annan bedömning borde gjorts

Enligt IVO:s bedömning innebar den försämrade syrsättningen i kombination med pojkens låga ålder, samt uppgifter om påverkad andning nattetid under flera dygn, att en annan läkarbedömning borde gjorts.

Senare blev pojken sämre och fick läggas in på sjukhus i fem dygn för behandling av akut luftrörsinfektion. Enligt verksamhetschef på hälsocentralen har man inte sett några brister i läkarens handläggning av barnets dåvarande tillstånd.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer