Läkare i Gävle får kritik efter sen upptäckt av lungcancer (Bilden är en arkivbild) Foto: TT

Läkare i Gävle får kritik efter sen upptäckt av lungcancer

Uppdaterad
Publicerad

En äldre kvinna i Gävle sökte gång på gång vård på sin vårdcentral för hosta, trötthet och viktnedgång.

Först efter 15 månader, efter att kvinnan bett om en lungröntgen gjordes en sådan. Proverna visade då att hon hade vätska i ena lungan och en misstänkt tumör. Två veckor senare avled kvinnan.

IVO kritiserar läkare

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar läkaren för att inte ha gjort undersökningen tidigare. IVO kritiserar även bristande remissrutiner och uppföljning då kvinnan i ett skede utreddes för blod i avföringen.

I den lex Maria-anmälan som inkom till IVO har vårdgivaren identifierat orsaker till händelsen och vidtagit åtgärder för att förhindra att liknande händelse ska ske igen.

Detta är Inspektionen för vård och omsorg (IVO)

VO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning.

I tillsynsuppdraget ingår handläggningen av anmälningar, till exempel lex Sarah, lex Maria och kommunernas skyldighet att rapportera ej verkställda beslut. 

IVO:s verksamhetsidé

Vi finns till för vård- och omsorgstagarna och vårt uppdrag är att genom tillsyn och tillståndsprövning bidra till en vård och omsorg som är säker, har god kvalitet och bedrivs i enlighet med lagar och andra föreskrifter.

Så bidrar IVO:s tillsyn till bättre vård och omsorg:

  • Inspektioner samt hantering av anmälningar och klagomål
  • Analys och vägledning
  • Tillsynsåterföring och vägledning till verksamheterna
  • Riskbaserad tillsyn

IVO finns till för vård- och omsorgstagarna

IVO granskar:

  • Hur vården och omsorgen utförs.
  • Vilka förutsättningar verksamheterna har för att kunna leverera kvalitet och säkerhet.

Målet är alltid:

  • Att bidra till en säker vård och omsorg som är av god kvalitet och som är säker.

Källa: www.ivo.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.