Bilden är en arkivbild och personen är inte kopplad till fallet. Foto: TT

Läkare i Gävle får tre års prövotid – måste stärka sin kompetens

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i Gävle anses vara oskicklig i vården där 13 patienter bedöms ha drabbats av hans brister. Hälso- och sjukvårdens nämnd beslutar att läkaren måste genomgå en treårig prövotid och stärka sin kompetens.

Det var i april i år som inspektionen för vård och omsorg, IVO, anmälde läkaren till ansvarsnämnden. Enligt anmälan har läkaren varit oskicklig i sin yrkesutövning och att oskickligheten kan befaras få betydelse för patiensäkerheten. Han har även brutit mot föreskrift som är av väsentlig betydelse för patiensäkerheten.

Tidigare anmäld

Läkaren fick sin legitimation som läkare och specialistkompetens inom urologi år 2014. Men redan i januari år 2017 anmäldes han av Region Skåne för oskicklighet i yrket, då han varit inblandad i flera händelser där patientsäkerheten varit hotad.

I anmälan i år framgår det att 13 patienter bedöms ha drabbats av läkarens brister under sin tid i Gävle. Därför beslutar nu hälso- och sjukvårdens nämnd att läkaren får genomgå en treårig prövotid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.