Foto: TT

Läkare i Hälsingland kom full till jobbet – förlorar legitimationen

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i Hälsingland som vid två tillfällen blåste positivt i alkoholmätaren på jobbet, samt testades positivt för beroendeframkallande läkemedel flera gånger, förlorar legitimationen. IVO gav läkaren prövotid men är inte nöjd med läkarens ovilja att medverka till en förändring i sitt beteende.

Efter att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, uppmärksammats på läkarens problematik har läkaren fått en prövotid för att komma till rätta med sin alkohol- och missbruksproblematik. Dock har läkaren struntat i att följa prövotidsplanen samtidigt som flera provtagningar har visat positivt för beroendeframkallande läkemedel.

Under en nattjänstgöring tog läkaren även två tabletter av ett narkotikaklassat läkemedel.

IVO anmärker på upplägg med chef

IVO anmärker också på ett upplägg läkaren haft med sin chef: Varje morgon hade läkaren och chefen en avstämning om huruvida läkaren tagit något narkotikaklassat under natten, om så var fallet hade läkaren ingen patientkontakt den dagen.

Läkaren har också förskrivit beroendeframkallande läkemedel till anhöriga utan dokumentation.

IVO gör bedömningen att läkaren under prövotiden inte har lyckats komma till rätta med sin beroendeproblematik, vilket gör att läkaryrket inte kan utföras tillfredsställande. Därför dras leigtimationen in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer