Läkaren skriver i sitt yttrande att han inte utlovade något bot utan att det var ett tillfälle att prova. Foto: TT

Läkare i Ockelbo kritiseras av IVO

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritiserar en läkare som behandlade en patient vid Ockelbos vårdcentral. En patient fick utskriven medicin mot Schizofreni för att lindra värk patienten fått efter en hjärnblödning.

En patient sökte vård för smärtor han fått en efter en operation han gjorde efter en hjärnblödning 2006. Läkaren vid hälsocentralen i Ockelbo skrev då ut en medicin som patienten trodde var mot smärtlindring. På medicinförpackningen såg han senare att medicinen i själva verket används mot Schizofreni och psykoser. När han då ringde upp för att frågade läkaren om varför just det läkemedlet förskrivits fick han inte någon förklaring och samtalet slutade med att läkaren slängde på luren. Läkaren skriver i sitt yttrande till IVO att han ansåg att det var för komplicerat att besvara patientens fråga samt att läkare ibland använder mediciner på olika sätt och att det här var en variant.

Läkaren utlovade ingen bot

Läkaren skriver vidare i sitt yttrande att han inte utlovade något bot utan att det var ett tillfälle att prova. Patienten skulle enligt läkaren själv avbryta behandlingen om inte läkemedlet gav effekt.

Sammantaget gör IVO därmed bedömningen att den medicinska handläggningen inte uppfyller lagkravet som innebär att sjukvårdspersonal ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer