Läkaren skrev ut smärtpiller åt sig själv. Foto: TT

Läkare skrev ut 600 narkotikatabletter till sig själv

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i Gävleborg får kritik av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, efter att under en kortare tid skrivit ut 600 tabletter som är narkotikaklassade till sig själv.

Det var ett apotek som gjorde anmälan om ett avvikande beteende från läkaren som skrev ut större mängder narkotikaklassade läkemedel till sig själv.

IVO har granskat läkarens förskrivningar och sett att under en kortare period 2017 skrev läkaren ut 600 narkotikaklassade tabletter till sig själv, vilket har medfört en möjlig förbrukning på över tio tabletter per dygn.

Släkting behövde smärtstillande

Förklaringen från läkaren är att denne har hjälpt en släkting i ett annat land som behövde smärtstillande efter en svår operation.

IVO kritiserar handlandet eftersom förskrivningarna inte har kunnat journalföras och följas upp korrekt, dock ser IVO inte att förskrivningarna skett i strid med vetenskapen då de har skett i samråd med släktingens behandlande läkare i hemlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.