Foto: Frida Ahlén/SVT

Landshövdingen Per Bill simmar i friluftslivets namn

Publicerad

2021 är friluftslivets år och under initiativet Landshövdingestafetten utmanar Sveriges landshövdingar varandra i att uppmärksamma friluftslivets betydelse. Gävleborgs landshövding Per Bill tog tillfället i akt och bjöd in till simuppvisning i Bergviken.

– Att simma tillsammans med en god vän och gärna en följebåt är ett fantastiskt sätt att röra mer på sig, säger landshövding Per Bill.

Det började med att landshövdingen i Uppsala, Göran Enander, utmanade sina kollegor runt om i landet att själva prova på friluftsaktiviteter som ett sätt att inspirera länsmedborgarna att gå ut i naturen. Per Bill antog snabbt utmaningen. Tillsammans med sin fru Louise simmade han 200 meter i Bergviken strax utanför Segersta. I följebåten på vattnet fanns Bollnäs kommunchef Helene Björkman och kommunalrådet Marie Centerwall.

Varför är friluftslivets år viktigt att uppmärksamma?

– Om man tittar på hur man kan få ett lite bättre, lite mer hälsosamt liv så är de två enklaste sakerna att röra sig lite mera och att äta lite bättre, säger Per Bill.

Friluftslivets år 2021 drivs av Svenskt friluftsliv och Naturvårdsverket genom samverkansprojektet Luften är fri. Projektets syfte är att uppmuntra fler människor att prova friluftsliv och sedan fortsätta, men även att sprida kunskapen om allemansrätten och om friluftslivets värde och betydelse för folkhälsan.

Se landshövdingen Per Bill simma för friluftslivet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.