Arkivbild Foto: SVT

Länets kulturinstitutioner dåliga på tillgänglighet

Uppdaterad
Publicerad

En undersökning som Funka har gjort visar att kulturinstitutioner i Gävleborg är dåliga på tillgänglighet.

Statens kulturråd ställer krav på organisationer som får statsbidrag, bland annat ska de ha tillgängliga webbplatser – annars riskerar man att bli av med stödet. För att följa upp kravet har konsultbolaget Funka genomfört tester av webbplatserna.

Granskningen visar att Kulturutveckling Region Gävleborgs webb är otillgänglig för exempelvis hörselskadade och döva eftersom rörlig bild och video inte är textad. Folkteatern Gävleborgs sajt är otillgänglig för personer med läs- och skrivsvårigheter och personer med kognitiva problem.

”Grundläggande brister”

Undersökningen visar också att Länsmuseet har en webb som inte fungerar för personer som använder uppläsande hjälpmedel, främst blinda och gravt synskadade. Länsbibliotekets webb är otillgänglig för personer med rörelsehinder som använder styrdon eller virtuellt tangentbord, eftersom tangentsbordsnavigering inte fungerar.

– Resultaten för länets kulturinstitutioner är oroväckande svaga, det handlar om grundläggande brister. Konsekvenserna är att användare utestängs och målet om ett inkluderande kulturliv inte nås, säger Susanna Laurin, VD på Funka i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.