Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hämtar Eva Huss en gratis matkassa: ”Inget att klaga på” Foto: Alberto Lozano/SVT

Långa köer utanför Matakuten i Gävle – allt fler behöver mathjälp

Publicerad

Över 100 människor köar från tisdag till fredag varje vecka utanför hjälporganisationen Matakuten i Gävle. De stigande livsmedelspriserna har gjort att allt fler behöver stöd med mat.

– Vi träffar nya människor hela tiden, och vi ser att det kommer öka ännu mer, säger Marita Lindblad, volontär på Matakuten.

Den ideella organisationen har registrerat en rejäl ökning i efterfrågan. Redan en halv timme innan Matakuten öppnar sina dörrar väntar Eva Huss med sin kundvagn utanför den ideella organisationen i Gävle. Hon skulle vilja äta fisk men istället får hon en påse med bröd och pasta.

– Det finns inget att klaga på, det är ändå gratis, jag är väldigt tacksam över att Matakuten finns, säger Eva Huss.

Från 70 till 140 kassar om dagen

För Eva är det inte den första gången vid Matakuten – men under den senaste tiden är det många nya personer som har börjat komma.

Enligt Janne Kraft, samordnare på Matakuten, har efterfrågan fördubblas bara i de senaste sex månaderna, från 70 påsar om dagen i mars till 140 i augusti.

– Vi har utökat samarbetet med fyra nya givare, när vi kan delar vi även vidare till andra ideella organisationer, men efterfrågan har stigit mycket, säger Janne Kraft.

Kolla på Matakutens matutdelning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.