Foto: TT/SVT

Långa väntetider på ögonkliniken – flera patienter drabbade av komplikationer

Publicerad

Region Gävleborg har under måndagen skickat in en Lex Maria-anmälan till IVO, efter att flera patienter med synproblem drabbats av komplikationer, direkt kopplade till de långa väntetiderna till vård eller operationer

Fallen handlar om två män från Gästrikland, 60 respektive 37 år, båda med diabetes och ögonkomplikationer till denna, samt 82-årig man från Hälsingland, med grön starr med ögonkomplikationer.

De har samtliga på grund av långa väntetider inom ögonsjukvården drabbats av komplikationer med övergående eller permanenta synskador.

Komplikationerna har också lett till behandlingar och operationer som hade kunnat undvikas eller senareläggas, skriver regionen i sin anmälan.

– Mitt djupaste deltagande och beklagande till berörda personer. Att förlora synen är ett allvarligt handikapp, säger John Mälstam, chefläkare Region Gävleborg.

Stora problem med resurser och köer

– Jag har gjort den här anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, dels utifrån vårdskadeperspektivet, dels för att lyfta fram problematiken med ögonsjukvårdens väntetider, säger John Mälstam.

Han menar att det har gjorts ett antal åtgärder för att korta köer och flera planeras. Men ändå så räcker resurserna inte till på grund av det drastiskt ökade inflödet av patienter de sista åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.