Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den här dagvattendammen i Stackbo leder bort grundvatten, enligt Länsstyrelsen. Hör enhetschefen Hanna Karlsson i klippet. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Länsstyrelsen: Microsoft leder olovligen bort grundvatten i Stackbo

Uppdaterad
Publicerad

Enskilda brunnar sinar i Stackbo och boende har misstänkt att Microsofts bygge av serverhallar i området är orsaken. Nu gör Länsstyrelsen bedömning att datajätten påverkar grundvattnet och vill se att de prövar sin verksamhet i miljödomstol.

Länsstyrelsen Gävleborg har inspekterat Microsofts bygge av datahallar i Stackbo, Valbo, och gör bedömningen att markarbeten orsakar en bortledning av grundvatten och att det inte går att utesluta att det har orsakat problemen med sinande brunnar för boende i området.

Mark- och miljödomstolen

I ett förslag till beslut, som Microsoft nu ska få yttra sig över, vill Länsstyrelsen Gävleborg att bolaget söker tillstånd hos mark- och miljödomstolen för sin vattenpåverkan, samt upprättar ett kontrollprogram för att hålla koll på grundvattnet i området.

Länsstyrelsen kan inte förelägga Microsoft att ersätta de boende, det kan däremot en miljödomstol göra.

SVT har sökt Microsoft för en intervju. I mejl svarar bolaget att ”vi håller på att gå igenom beslutet och kommer återkomma till Länsstyrelsen inom utsatt tid”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet