Lantbrukare förlorare hos Lantmäteriet när handläggningstiderna blir långa, Foto: SVT

Lantbrukare förlorare när Lantmäteriet har problem

Publicerad

Det är framförallt lantbrukare som fått stå tillbaka och hamnat längst bak i kön när Lantmäteriet har problem med att hinna med sina uppgifter.

Det konstaterar Statskontoret som har utrett verksamheten åt regeringen, och det handlar om de långa handläggningstiderna på Lantmäteriet. En fråga som oroar regeringen, varför man begärt den här utredningen.

Enligt Lantbrukets Affärstidning, som skrivit om detta, så visar utredningen att skog- och lantbrukare står för 36 5 av de ärende som Lantmäteriet hanterar.  Dess grupper är också de som hamnar längst bak i kön sedan bostadsbyggande och bredbandsutbyggnad prioriterats.

Jobbat med problemen

Trots att Lantmäteriet aktivt försökt effektivisera verksamheten, bland annat genom en central kö, så har handläggningstiderna ökat, skriver tidningen.

SVT Nyheter Gävleborg har tidigare berättat om problemen på Lantmäteriet, och en av orsakerna till problemen är att det i dagsläget finns för få lantmätare. Den byggboom som just nu råder i landet är också en bidragande orsaktill Lantmäteriets problem att hinna med sina arbetsuppgifter.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer