Lärarvikarien förs in till rättssalen vid Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Robin Herzog/SVT

Lärarvikarien ställs inför rätta för fler sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-åriga lärarvikarien som tidigare dömts till fängelse för sexövergrepp på en skola i Söderhamn, ställs idag inför rätta för sex nya brott. Liknande brott ska ha skett under samma period.

På onsdagen ställdes 23-åringen inför rätta vid Hudiksvalls tingsrätt för ytterligare sex brott som han misstänks ha utfört under samma period som tidigare sexbrott han är dömd för.

Han är misstänkt för fyra sexuella ofredande, ett sexuellt övergrepp mot barn och även för våldtäkt mot barn. Våldtäkten ska ha ägt rum mellan 1 januari 2017 och den 28 februari 2017 där lärarvikarien ska ha fört in ett finger i barnets anus, vilket är att jämföra med samlag.

– Han är åtalad för bland annat våldtäkt mot barn och det har ett minimistraff på två års fängelse. Det kommer att yrkas fängelse, säger kammaråklagaren Therese Stensson till SVT Gävleborg.

Förnekar samtliga åtalspunkter

23-åringen har tidigare hävdat att han inte begått någon brottslig gärning och förnekar samtliga åtalspunkter.

– Han medger att han vid något tillfälle kan ha hjälpt pojkarna att tvätta sig och tvåla in dem. Om han då kommit i kontakt med något könsorgan så har det varit av oaktsamhet, i vartfall har det inte funnits någon sexuell avsikt med det hela, säger advokaten Karl-Gösta Myhrberg.

Tidigare dömd

Mannen dömdes till nio månaders fängelse den 29 maj 2017, men straffet skärptes i maj 2018 till ett år och tre månaders fängelse, då det tillkom fler brott i samband med hovrättsförhandlingarna.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.