Här kämpar räddningstjänsten med att släcka den kollapsade byggnaden. Foto: Arvid Jansson/SVT

Storbrand på Stena Recycling i Gävle – huvudbyggnaden kollapsade

Uppdaterad
Publicerad

En storbrand rasade under onsdagen på Stena Recyclings återvinningsanläggning på Upplandsgatan i Gävle. Huvudbyggnaden kollapsade och det var först vid 21-tiden på kvällen som räddningstjänst hade fått kontroll på branden.

Larmet om branden kom in strax före klockan halv tre på onsdagseftermiddagen. Räddningstjänsten från Skutskär och Sandviken kallades in för att bistå i räddningsarbetet.

SVT Gävleborgs reporter var på plats vid branden.

– Det brinner enormt mycket och elden har spridit sig. Det är illa, sade SVT:s reporter, Leo Nyström.

Huvudbyggnaden rasade

– Vår prioritering är att rädda omkringliggande byggnader just nu. Huvudbyggnaden kommer inte att kunna räddas, sa räddningsledaren Hans Nornholm.

Brandorsaken är fortfarande oklar. Ingen person ska ha skadats i branden.

– Det är plastbalar som brinner som skulle sorteras vidare, säger Åsa Ahlgren Berndtson, kommunikationschef på Stena Recycling, på onsdagseftermiddagen.

SVT Gävleborgs reporter var på plats när byggnaden höll på att kollapsa.

Enligt räddningsledaren finns det bäckar som riskeras att kontamineras. Gästrike Vatten har därför stängt brunnar runtomkring området för att skydda vattendragen.

”Eliminerat spridningsrisken”

Vid 21 på onsdagskvällen hade räddningstjänst fått kontroll över branden – och eliminerat spridningsrisken till närliggande byggnader.

– Det var ju ett däcklager där som låg risigt till. Det hade inte varit roligt om den spridit sig dit, kommenterade Niklas Hammarlund, inre befäl på räddningstjänsten.

Flera styrkor åkte därefter hem. Men de är långt ifrån färdiga vid den brandhärjade fabriken.

– Det brinner fortfarande. Tankbilar och släckbilar är kvar och bevakar. I nuläget har vi kontroll.

Alla i området uppmanades att gå inomhus

Ett VMA gick ut efter att branden tagit rejäl fart. Räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Delar av platsen var avspärrad och Upplandsleden, som går vid fabriken, stängdes av.

Se SVT Gävleborgs reporter på plats vid branden tidigare under eftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.