Politikerna i Nordanstig kan inte komma överens. Foto: Cecilia Eriksson Granér/SVT

Låst läge med politiskt styre i Nordanstig

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingar har pågått mellan flera politiska partier i olika konstellationer i Nordanstig sedan valet, men det har hittills inte lett till något resultat. Socialdemokraternas gruppledare, Ola Wigg, berättar att deras förhoppning om ett samarbete med Centern och Liberalerna sprack under helgen.

– Vi var överens i sakfrågorna, men Liberalerna valde ändå efter egen omröstning i sitt parti att avstå samarbete med oss och Centern.

Socialdemokraterna och Centern saknar ett mandat för att få ett styre i majoritet. Hade Liberalerna som har ett mandat tackat ja hade det räckt, men det så ser det alltså inte ut att bli.

”Känns för bräckligt”

– En majoritet med bara ett mandat känns för bräckligt och historiskt sett har partierna här haft svårt att hålla samman, säger Per-Ola Wadin, ordförande för Liberalerna i Nordanstig.

– Dessutom gick vi till val med något helt annat, tillägger han.

Fler alternativ

Socialdemokraterna har ett alternativ till, Nordanstigspartiet, men det är Centerpartiet inte lika roade av, säger Ola Wigg.

– Det är utbrytare ur Centern som har startat det partiet så det är inte så populärt att samarbeta med dem. Nu har vi förmodligen inget annat alternativ än att styra i minoritet eller gå i opposition. Det är tragiskt att vi inte ska kunna få ihop det, säger han.

Diskussionerna fortsätter

På måndagskvällen är det dags för KF-sammanträde.

– Diskussionerna kommer väl fortsätta där, säger Per-Ola Wadin.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer