Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Olle Björk, räddningsledare, om riskerna med läckage från tankbilen. Foto: Bizz Sjöblom, SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Lastbil med farligt gods körde av vägen i Ramsjö

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil som transporterar farligt ämne har kört av vägen på riksväg 83 norr om Ramsjö i Ljusdals kommun. Den läcker väteperoxid, som är en farlig vätska. Den omkring fem kilometer långa vägen från Ramsjö till Tväringen är helt avstängd.

Räddningstjänsten jobbar just nu med att försöka kyla ner lastbilen. De har även uppmanat allmänheten om att hålla 300 meters avstånd från platsen. Vägen kommer att vara avstängd under stora delar av dagen.

– Det är 34 ton väteperoxid som läcker, det är rinnande. Det vi gör nu är att försöka späda så mycket som möjligt med vatten och kyla, säger Kjell-Inge Wennberg, insatsledare Ljusdals Räddningtjänst.

Vilka risker finns det med läckaget?

– Främst miljörisker. Det reagerar med organiskt material och bildar gaser, det som bildas är egentligen syrgas. Det får inte blandas med diesel för då blir det sprängmedel. Enligt experterna finns ingen risk för explosion, säger han.

”Kan inte bara klafsa dit – då har vi inga skor kvar”

Räddningstjänsten vet inte exakt hur mycket av det farliga ämnet som har läckt ut eftersom lastbilen i stort sett ligger upp och ned.

– Det bildas en dimma och det är väldigt frätande så att vi kan inte bara klafsa dit för då har vi inga skor kvar.

Läckan stoppad – men öppnandet dröjer

När SVT Nyheter Gävleborg pratar med räddningstjänsten vid ettiden så har de fått kontroll och stoppat läckaget av väteperoxid. Även det mindre läckaget av diesel är under kontroll. Läget beskrivs som statiskt.

– Just nu väntar vi på en lastbil som ska kunna lektra över ämnet som finns kvar i tanken innan man kan bärga. Vi väntar både på bärgare och en bil som kan pumpa över eventuella rester på tanken. Vi har ett litet läckage av diesel, men det är kontrollerat, säger Kjell-Inge Wennberg, insatsledare Ljusdals Räddningtjänst.

Räddningstjänsten säger att det kommer ta lång tid innan de är färdiga på platsen och kan öppna vägen för trafik igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer