Licensjakten på varg stoppas i Gullsjön. Foto: TT

Licensjakten på varg stoppas i Gullsjön

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna i Gävleborg och Dalarna stoppar nu jakten i Gullsjön då mer fakta behövs samlas in om eventuellt kvarvarande vargar i reviret.

Den 29 september förra året beslutade länsstyrelserna i Gävleborg och Dalarna om licensjakt på varg i reviret Gullsjön som är beläget väster om Ockelbo och som går in båda länen.

Tre vargar har fällts

Då inventeringssäsongen startade först den första oktober så beslutade länsstyrelserna att sex vargar fick fällas i Gullsjöreviret. Hittills under licensjakten har tre vargar fällts i reviret. Den revirmarkerande hanen saknas bland de fällda vargarna.

Gullsjöreviret omges av andra revir, bland annat ett revir som innefattar individer som betecknas som genetiskt viktiga. Enligt länsstyrelsen ökar risken att vargar som inte tillhör det ursprungliga reviret vandrar in i området.

Behövs mer underlag

För att jakten ska bedrivas kontrollerat och efter de utpekade vargarna inom Gullsjöreviret anser länsstyrelsen därför att mer underlag behövs samlas in innan eventuell jakt kan fortsätta.

 – Vi kommer nu fortsätta att samla in spillning från varg i området och hoppas att aktiva medborgare hjälper till i det arbetet. Det insamlade materialet kommer att DNA-analyseras med hög prioritet allteftersom det kommer in, säger Sandra Wahlund, vilthandläggare, i ett pressmeddelande.

Skulle det visa sig att den revirmarkerande hanen eller annan varg från Gullsjöreviret uppehåller sig i området och det kan bekräftas genom DNA finns möjlighet att öppna upp för jakt fram till den 15 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer