Lillbocken fick det hett om öronen, men klarade sig utan allvarliga skador. Foto: Roger Nilsson/Gävle news

Lilla Gävlebocken i brand – person omhändertagen av polis

Uppdaterad
Publicerad

Den stora julbocken i Gävle har fått stå orörd tre julaftnar i rad. Men natten mot fredag började den lilla halmbocken brinna. I samband med det har en person omhändertagits av polis.

– Han behöver nyktra till innan vi kan höra honom, säger polisens vakthavande befäl Thomas Gustafsson.

Vid 01.30 larmades polis och räddningstjänst till Slottstorget i Gävle, då den så kallade Lillbocken börjat brinna. Brandmännen kunde snabbt släcka branden och bocken blev inte totalförstörd.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand och omhändertagit en person för fylleri.

Gävlebocken

– Han kan misstänkas vara inblandad i det här, men han behöver nyktra till innan vi kan höra honom, säger polisens RLC-befäl Thomas Gustafsson.

– Vittnen hördes på plats i natt och dagsläget kommer vi inte hålla några fler förhör med dem, men det kan komma att ändras. Vi kommer i alla fall hålla förhör med den misstänkte personen först, Daniel Wikdahl, presstalesperson polisregion Mitt.

Den lilla julbocken står precis utanför den stora Gävlebockens dubbla gärdsgårdar. Den 13 december i år så tände någon på en miniatyr av Gävlebocken.

Tre julaftnar i rad har den stora Gävlebocken nu fått vara orörd och om den får vara det fler juldagar, kan det bli nytt rekord. Bockarna skyddas av vakter och dubbla gärdsgårdar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet