Lim-Johan har fått ett nytt hem

Publicerad

Ett nytt museum har öppnat i det nya kulturhuset Vox Cultura i Edsbyn. Stort fokus ligger på en omfattande samling av Lim-Johanföremål.

Lim-Johans målning Älg och stövare kom inte hem till Edsbyn och hembygdsföreningen trots en stor insamling förra hösten. När klubban väl föll på auktionsfirman i Stockholm hade insamlingens smärtgräns, 500.000 kronor, passerats.

Sveriges största samling

Men även utan Älg och stövare så äger hembygdsföreningen i Ovanåker Sveriges största samling målningar och andra verk av naivisten Lim-Johan. Efter att i flera år hållit till i källaren på en skola har samlingen nu fått ett nytt hem i museidelen av det nyinrättade kulturhuset Vox Cultura.

Stort intresse

Vid invigningen i söndags hade Ovanåkerborna gått man ur huse för att se invigningen och den nya Lim-Johanutställningen.

– Det här med museum i Edsbyn har varit en nästa lika lång resa som vår hembygdsförening är gammal, säger ordförande Elisabeth Eriksson. Nu har vi fått komma till en plats där vi blir mer tillgängliga så vår förhoppning är att besökarna kommer att bli fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.