Limö fyr – en av fyrarna som öppnar upp för besökare

Publicerad

1902 tändes fyren på Limön för första gången. Efter att ha varit i funktion under nästan 80 år ersattes den 1980 av en intilliggande fyr av modernare snitt men den gamla fyrbyggnaden finns kvar och på söndag öppnas den liksom flera andra fyrar för allmänheten under den internationella fyrdagen.

Fyren på Limön inhyste i motsats till de flesta andra ingen fyrvaktare. I stället var det några av öns fiskare som hade till uppgift att se till att fyren fungerade. Och eftersom byggnaden ligger mitt på ön så blev det en del promenerande för att ta sig till och från fyren.

Skola på nedre botten

Samma väg gick även fiskarebarnen – till skolan. För i fyrens bottenvåning finns faktiskt en minimal skollokal där en lärarinna undervisade eleverna.

– Man startade en skola här som var i gång mellan 1903 och 1909, berättar Ingemar Lenströmer från Svenska fyrsällskapet.

Hon bor själv på ön sommartid.

– Sedan blev det faktiskt en friskola här i fyra år, mellan 1913 och 1917. Det var metodisterna som hade hand om den så det var en religiös friskola dessutom. 

Vi tar trappan upp och på vägen tittar vi in på mellanvåningen där lärarinnan bodde när det begav sig. När vi tagit oss högst upp visar Ingemar Lenströmer själva fyrrummet där lampan var placerad. Numera är lampan borta och linsen överflyttad till den nya fyren.

Fyllde en gång en viktig funktion

Förutom fyrarna på Limön, Eggegrund och i Bönan i Gästrikland finns Agö fyr och Storjungfrun längs hälsingekusten kvar. En gång fyllde de en viktig funktion. Men även om det idag mer är av kurios natur så verkar intresset för fyrar vara stort.

– Det är föreningar som sköter fyrar, det är privata som köper fyrar och försöker få dem trivsamma så man kan visa historien, att så här såg det ut en gång i tiden. För det var ju oerhört viktigt med en fyr, säger Ingemar Lenströmer.

På söndag öppnar fyrarna på Limön och i Bönan utanför Gävle liksom Agö fyr utanför Hudiksvall för allmänheten i samband med internationella fyrdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.