Lingboborna väljer återigen att överklaga. Foto: SVT

Lingboborna överklagar vargbeslut – igen

Uppdaterad
Publicerad

Så sent som för ett par dagar sedan sågs två fullvuxna vargar i Lingbo. Byborna har fått nej till skyddsjakt av förvaltningsrätten och överklagar nu.

– Det är obehagligt med vargar som springer i samhället och vi är rädda för småbarnens skull, säger Inger Kamlering ordförande i Lingbo byförening.

I flera år har det funnits varg i trakterna kring Lingbo. I sommar har vargarna blivit mer aktiva och närmat sig samhället. Vargar har synts till på vägarna inne i Lingbo och även på åkrar.

Har krävt skyddsjakt

Fem får har också rivits till döds i sommar av varg. Byföreningen har krävt skyddsjakt, men förvaltningsrättningen har sagt nej. Nu överklagar byförening ärendet vidare till kammarrätten

– Vi tycker inte att man kan ge upp. Det är obehagligt. Det är inte fråga om att utrota hela vargstammen, men vill känna oss säkra. Vad händer om vargen attackerar några av småbarnen här. Folk är rädda, säger Inger Kamlering ordförande i byförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.