Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Olof Dahlstrand, inköpssamordnare på Ljusdals kommun Foto: Mikael Johansson/SVT

Ljusdal köpte in falska andningsskydd: ”Fick över hundra erbjudanden”

Uppdaterad
Publicerad
En dålig känsla hos personal gjorde att andningsmaskerna med falska CE-certifikat aldrig nådde ut till personalen på Ljusdals kommun.

För att få sälja till exempel skyddsutrustning inom EU så krävs en CE-märkning, ett certifikat som visar att utrustningen håller måttet för det den ska användas till.

SVT:s undersökning visar att det finns gott om falska sådana i omlopp och att kommuner och regioner köpt skyddsutrustning i samband med coronapandemin, främst med ursprung i Kina, där kvalitén kan vara mycket osäker. Ljusdals kommun är en av de kommunerna.

Skickades aldrig ut

– Vi var egentligen i behov av munskydd, men sådana fanns bara inte. Därför beslutade vi att köpa in andningsskydd istället. Vår ordinarie leverantör hade slut på det. Men vi hade fått erbjudanden från andra företag, berättar Olof Dahlstrand, inköpssamordnare på Ljusdals kommun.

Kommunen gjorde sina sedvanliga kontroller av företaget som sålde andningsskydden. Beställningen gjordes och man fick varorna dagarna innan påsk. Men när leveransen kontrollerades så fick en i personalen en dålig känsla och andningsmaskerna skickades aldrig ut till personalen.

Kvar sedan skogsbranden

– Som tur var hade vi ett lager kvar från den stora skogsbranden 2018 som personalen kunde använda vid behov, säger Olof Dahlstrand.

Efter påsk undersökte kommunen certifikaten till varorna ännu noggrannare och det visade sig att de var inte äkta.

– Vi kontaktade omedelbart leverantören som tog tillbaka andningsskydden omedelbart och sa sig själv blivit lurad av sin leverantör, säger Olof Dahlstrand.

– Vi har lärt oss väldigt mycket av det som har hänt.

Hör Olof Dahlstrand berätta om varför han inte tror att det rör sig om medvetna bedrägerier från leverantörerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet