M och KD inleder samarbete med SD i Ockelbo

Publicerad

Moderaterna i Ockelbo har gått emot förbundsledningens rekommendation att inte samarbeta med Sverigedemokraterna och ingått ett avtal som gör att de får platser i nämnder av SD, det avslöjar Arbetarbladet. Även Kristdemokraterna har gått med på ett samarbete.

Trots att förbundsordföranden Patrik Stenvards (M) rekommendation till de lokala politikerna i Ockelbo att inte ingå samarbete med SD så är det precis det man nu har gjort.

Enligt Arbetarbladet har M och KD undertecknat ett avtal med SD om en valteknisk samverkan, som gör att man kan dela på platser i de olika politiska nämnderna.

– Det här var väntat, vi hade samtal redan under valkampanjen, säger Jonny Lindblom, gruppledare för Sverigedemokraterna i Ockelbo, till SVT Gävleborg.

Han fortsätter.

– Efter valet hörde Moderaterna av sig till mig och efter det hörde jag av mig till KD.

Sikte på egen majoritet

Lindblom berättar att avtalet om en valteknisk samverkan skrev av de tre partierna för omkring två veckor sedan.

– Det här innebär en starkare opposition i Ockelbo. Och jag tror att det kommer att spilla över till nästa val, då kan vi få egen majoritet, säger Jonny Lindblom (SD).

Ingen kommentar

Kristdemokraterna vill inte kommentera samarbetet när SVT Gävleborg ringer upp, inte heller Moderaterna vill säga särskilt mycket kring det nya avtalet.

– Jag ser inget problem med att det är SD som vi samarbetar med. Det här är ett sätt att bedriva en bättre oppositionspolitik på, säger Linus Gunnarsson (M).

Socialdemokraterna

 −5,9 40,6%

Sverigedemokraterna

 +9,5 25,3%

Centerpartiet

 +0,9 15,9%

Moderaterna

 −0,2 6,7%

Vänsterpartiet

 +0,4 4,9%

Miljöpartiet

 −1,3 2,7%

Kristdemokraterna

 +0,6 2,6%

Liberalerna

 −4,1 0,9%

Feministiskt initiativ

 +0,1 0,1%

Källa: Valmyndigheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer