Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moderatpolitikern Alexander Olers åtalas för grovt bokföringsbrott Foto: SVT

M-politiker i Ockelbo åtalas för grovt bokföringsbrott – tar time out

Uppdaterad
Publicerad

Moderatpolitikern Alexander Olers som också är egenföretagare i Ockelbo har åtalats för flera fall av grovt bokföringsbrott och bokföringsbrott. Han ska under tre år ha underlåtit att bokföra cirka 3,7 miljoner kronor i sitt privata företag. Nu tar han time out från sina politiska uppdrag.

Alexander Olers anklagas för att ha åsidosatt företagets bokföringsskyldighet bland annat genom att inte upprätta bokföring eller spara underlag för affärshändelser. Vilket Arbetarbladet var först med att berätta om.

Tar time out 

Patrik Stenvard, förbundsordförande för Moderaterna i Gävleborg, kände först inte till att en av partimedlemmarna står åtalad för bokföringsbrott. Först när Arbetarbladet konfronterade moderatpolitikern med uppgifterna uppmanades denne att ta time out. 

– Vi har en väldigt tydlig kandidatförsäkring som alla förtroendevalda skriver under, som säger att om man är under utredning eller åtal så ska man informera partiet och det har inte skett i det här fallet, säger Patrik Stenvard (M) till SVT Gävleborg.

Hanterar ärendet därefter

Det misstänkta brottet ska ha upptäckts av konkursförvaltaren när Alexander Olers bolag gick i konkurs 2019. Detta anmäldes sedan också till Ekobrottsmyndigheten. Till en början ansågs brottet vara av normalgraden men när man upptäckte hur stora summor det rörde sig om så ändrades rubriceringen till grovt bokföringsbrott. 

– Det är först när dom faller som någon kan anses vara skyldig och då hanterar vi ärendet därefter, säger Patrik Stenvard. 

Enligt Arbetarbladet så nekar Alexander Olers till alla anklagelser och menar att det är den externa revisorns fel att summorna inte bokförts.

Har sökt Alexander Olers

SVT Nyheter Gävleborg har sökt Alexander Olers utan framgång. SVT har dock pratat med hans advokat, Thomas Öberg, som inte vill kommentera åtalet.

Alexander Olers sitter för närvarande som ersättare för mMderaterna i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Ockelbo. Han är även ledamot i valnämnden i kommunen.

Straffskala bokföringsbrott

Visa

I brottsbalken delas bokföringsbrott upp i tre grader:

• Bokföringsbrott av normalgraden

• Grovt bokföringsbrott

• Ringa brott

Påföljd:

Normalgraden: Fängelse i högst två år

Grovt brott: Fängelse i lägst sex månader och högst sex år

Ringa brott: Böter eller fängelse i högst sex månader

Bokföringsbrott innebär att bokföringen är dålig eller saknas helt. Det går då inte att bedöma verksamheten i bolag.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer