Nu är det klart vilka som ska styra Bollnäs kommun. Foto: SVT/arkiv

Majoritet klar i Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart – Socialdemokraterna och Moderaterna går samman med Miljöpartiet och Bollnäspartiet och bildar majoritet.

De fyra partierna bildar en majoritet med 26 mandat i Bollnäs Kommunfullmäktige. ”Viktigt för oss är en stabil, tydlig och hållbar majoritet för kommande mandatperiod”, skriver partierna i ett pressmeddelande på onsdagen.

Arbetslöshet, låga skolresultat och ekonomi i obalans

I pressmeddelandet tar de upp hög arbetslöshet, för låga skolresultat och en ekonomi i obalans som några av kommunens största utmaningar framöver och verktygen de vill ta till för att minska arbetslösheten är utbildningar och förbättrade förutsättningar för näringslivet att utvecklas.

Partierna har också enats om att kommunala verksamheter ska vara närvarande i alla kommundelar. Det ska finnas tillgång till service som trygga bostäder för äldre, skolor och infrastruktur, oavsett var i kommunen man bor.

Fyra partiers prioriteringar

– Arbete och utbildningar är prioriterat, alla som kan ska ha ett arbete att gå till, skriver Shida Kinuka, ordförande för Socialdemokraterna, i pressmeddelandet.

– Vi skall arbeta för en helt levande kommun, där invånarna känner sig delaktiga, skriver Iréne Frank, ordförande i Bollnäspartiet.

– Vi vill öka samverkan med, och vidareutveckla forum för dialog och samsyn med företag i hela kommunen. Det är viktigt att kommunen inte upplevs som en konkurrent eller bromskloss till näringslivet utan som en samarbetspart och möjliggörare. Människor i arbete är grunden för att få en bra ekonomi i kommunen, skriver Johan P Bång, ordförande för Moderaterna i Bollnäs.

– Det är viktigt att förutsättningar finns att ställa om till ett mer hållbart samhälle som klarar klimat- och miljöomställningen, skriver Britt-Marie Rosenqvist, ordförande för Miljöpartiet.

En majoritet

Den gångna mandatperioden styrde Socialdemokraterna och Miljöpartiet med Vänsterpartiet och Liberalerna i minoritet. Nu har S och MP bytt ut L och V mot M och BP. Skillnaden är också att partierna den här mandatperioden kommer ha en majoritet i kommunfullmäktige.

Måndagen 29 oktober kommer de fyra partierna presentera mer av sin politiska plattform.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.