Väntan på operation blev för lång och en patient avled. Foto: SVT

Man från Gävle dog i väntan på utredning

Uppdaterad
Publicerad

En man från Gävletrakten konstaterades ifjol ha en förträngning av klaffen till stora kroppspulsådern, men hann avlida innan man utrett klart hur han skulle opereras.

En remiss utfärdades till Akademiska sjukhuset i Uppsala och man började planera för operation. Inför ingreppet behövdes kompletterande utredningar innan ett beslut kunde tas om vilken typ av operation som skulle göras.

”Vi förbättrar våra rutiner”

Utredningen drog ut på tiden och i väntan på att ingreppet skulle utföras avled mannen.

– Vi beklagar djupt att denna utredning dragit ut på tiden och att denna patient avled innan han fick behandling mot sin klafförträngning. Vi förbättrar nu våra egna rutiner och arbetar också tillsammans med hjärt- och thoraxkliniken i Uppsala för att utredningar inför hjärtingrepp ska gå snabbare. Denna Lex Maria-anmälan görs för att vi ska få en oberoende granskning av detta fall, säger Lars Svennberg, chefläkare i Region Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.