Mannen i Gävle misstänks ha smugglat flyktingar, främst från Grekland, till Norden. Foto: Anthi Pazianou/ TT

Man i Gävle organiserade människosmuggling från Grekland – ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

6 000 euro fick en familj betala till mannen i Gävle för att få hjälp med förfalskade svenska permanenta uppehållstillstånd och en resa från Grekland till Sverige.

Enligt åklagaren har mannen i Gävle dragit in hundratusentals kronor på organiserad människosmuggling.

Mannen i Gävle har erkänt att han varit behjälplig med att ordna falska handlingar till människor som vill komma till Sverige men förnekar brott.

Enligt åtalet som gäller organiserande av människosmuggling och grov människosmuggling har mannen under en period mellan 2018 och 2020 planlagt och organiserat en verksamhet som varit inriktad på att hjälpa utlänningar som reser till Sverige, Danmark och Norge. Främst har människorna kommit från Grekland men också Mellanöstern.

Åklagaren har identifierat åtta personer som kommit till Sverige med hjälp av Gävlemannnen.

– Hur många som rent faktiskt har kommit in eller som han har försett med handlingar vet jag inte men det är betydligt fler än de åtta, säger Peter Ståhl, åklagare vid Nationella åklagaravdelningen.

Bevis i telefonen

I bevisningen har åklagaren bland annat hittat bilder i mannens mobiltelefon på gummibåtar och kartbilder över grekiska övärlden.

Mannen är medborgare i Syrien och åklagaren yrkar på utvisning. Enligt åklagaren har mannen dömts för liknande brott i Grekland.

Rättegången i Gävle tingsrätt startar troligen sent i april och väntas pågå i omkring fem dagar då ett flertal vittnen ska höras.

De identifierade personer som har kommit till Sverige med de falska handlingarna är inte misstänkta för brott.

– Nej, att låta sig smugglas in är inte ett brott, säger Peter Ståhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.