Missskötsel av klövdjur under flera år har tillslut fått ett slut. Foto: Arkivbild/SVT

Man i Nordanstig får djurförbud efter år av misskötsel

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har förbjudit en man i Nordanstig att ta hand om eller införskaffa klövdjur på grund av tidigare misskötsel. ”Förbudet gäller tills vidare”, står det i Länsstyrelsens beslut och han måste även göra sig av med de klövbärande djur han har hand om, inom sex veckor.

Mannen har ägt främst nötkreatur och får men även grisar och fjäderfän i flera år. Och mellan 2012 och 2018 har Länsstyrelsen nio gånger kontrollerat mannens djurhållning, som brustit på flera punkter. Länsstyrelsen kopplades in för att det inkommit flera anmälningar gällande hans djurhållning.

Flera olika brister

Länsstyrelsen har vid kontroller kunnat avslöja att; nötkreatur saknat strö på liggytor, att det legat fruset gödsel i ligghallar, att djuren inte har fått nog med skydd mot väder och vind i ligghallar och att nötkreatur i vissa fall varit helt utan vatten för att en bäck frusit igen.

Åtgärderna räcker inte

Mannen har som förklaring till Länsstyrelsens upptäckter av lager av gödsel i djurens päls, sagt att gödselpålagringarna ramlar bort av sig själva efter en viss tidsperiod bland annat. Andra åtgärder han kommit med under årens lopp är att han gett vissa av djuren isolerade vattenkärl för godare tillgång till vatten och kallat in en veterinär som sett till djurens pälsbortfall.

Flera förbud

Men de ovan nämnda, och flera andra åtgärder, har inte varit nog. På grund av en mängd brister, som att vissa av djuren tillåtits äta ohygienisk kost och varit för magra, har Länsstyrelsen fattat beslut om att mannen inte får äga, utfodra, träna, transportera eller vårda egna eller andras djur.

Mannen har rätt att överklaga domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer