Flera äldre i länet har råkat ut för bedrägeriförsök. Foto: SVT

Många bedrägeriförsök mot äldre

Publicerad

Sommartider är råntider. Och just nu har flera äldre i länet råkat ut för bedrägeriförsök.

Telefonen ringde hemma hos en ensamboende 85-åring i Delsbo i förra veckan. En kvinna som på grund av rädsla efter bedrägeriförsöket vill vara anonym.

– Då är det en kvinna som säger att hon är från hemslöjdsföreningen och hävdar att mamma är med där, säger kvinnans dotter Solveig. De propsade på att få göra ett hembesök.

Börjar ställa motfrågor

Det är en ren tillfällighet att Solveig var på besök. Hon tar över luren.

– Då börjar jag ifrågasätta det hela, men kvinnan står ändå på sig, säger Solveig. Hon försökte sig till och med på att prata hälsingemål, utan att lyckas. När jag börjar ställa motfrågor lägger hon på luren.

Foto: SVT

Samma dag anmäler en man, även han han boende i Delsbo, att han blivit bestulen på sin plånbok av en person som presenterat sig som representant för Röda korset.

Orolig efter händelsen

Polisen uppmanar nu äldre och anhöriga att vara försiktiga och uppmärksamma. Men hos Solveigs mamma har det redan satt sina spår.

– Hon är väldigt orolig och tycker att det är obehagligt, säger Solveig. Hon funderar till och med över om det är hon som gjort något fel. Jag har därför valt att stanna kvar här längre hos mamma efter att det här hänt. Det är på ren svenska förjävligt hur de kan göra så här mot gamla människor som varit med och byggt upp det här landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.