En del av Fatima Moallims konstverk på Gävle sjukhus som väckt starka reaktioner. Foto: SVT

Många reaktioner efter SVT:s inslag om konsten på Gävle sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags publicerade SVT Gävleborg ett inslag om den nya konsten på väggarna i en kulvert på Gävle sjukhus. Artikeln tog sitt avstamp i reaktioner på sociala medier – något som även vi fått in många efter inslaget från sjukhuset.

Efter att SVT Gävleborg delade artikeln och inslaget om sjukhuskonsten på vår egen Facebook-sida har det skrivits hundratals kommentarer under inlägget. Majoriteten är negativa men det finns även de som ser positivt på konsten.

Några av citaten

Sjukt att måla något dylikt i kulverten på väg till psyk, mådde man inte dåligt innan så…

Jag vill påstå att det (utifrån egna tolkningar) känns som väldigt ”mörk” konst. Vilket hade passat som en utställning på ett museum eller annan passande plats, men inte på ett sjukhus...”

Kul med konst, men kanske borde vara konst som ger glädje på ett sjukhus?” 

Konst som lyfter psykisk ohälsa, suicid och självskadebeteende är viktig, men att placera denna konst där individer, som lider av just detta, passerar dagligen är fruktansvärt och kan bidra till hemska konsekvenser. Denna konst kan trigga till just suicid och självskadebeteenden. Hoppas detta tas bort snarast!

Jag tycker det ser ganska mäktigt ut. Häftigt med långa utdragna motiv på stor yta. Lite kusliga visst, men spännande. Modigt och kul att regionen vågade ta in en sån konstnär.

Inget fel på konsten i sig men placeringen är absurd och respektlös.

”Vi kan aldrig bestämma vad konstnären ska måla”

Många kommentarer handlar om konstverkets motiv och om det är lämpligt för platsen det är målat på, något som regionen menar är upp till konstnären att bestämma.

– Vi kan inte påverka vad konstnären ska göra för motiv. Det vi kan göra är att se personens tidigare konstnärskap och ge uppdraget till en intressant konstnär, vi lägger oss aldrig i vad konstnären faktiskt utför sen. Vi kan bara ge förutsättningar för vad som gäller på den här platsen som exempelvis hygienfrågor eller säkerhetsfrågor, säger Jenny Nilsson, intendent för offentlig konst på Region Gävleborg.

SVT Gävleborg har sökt konstnären Fatima Moallim för en kommentar men inte fått svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer