En traktor hjälper till med släckningsarbetet i det branddrabbade området runt Färila. Foto: TT

Mångmiljonbelopp till Ljusdal och länsstyrelsen efter sommarens bränder

Publicerad

Ljusdals kommun och Länsstyrelsen Gävleborg är de som har fått mest pengar i ersättning för räddningsinsatserna under sommarens skogsbränder. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, betalar nu 3,3 miljoner kronor till Ljusdal och 13,8 miljoner kronor till länsstyrelsen.

MSB betalar ut ersättning till både direkt drabbade kommuner, hjälpande kommuner och myndigheter. Ett stort antal väntar fortfarande på att hanteras. 

– Vi räknar med att flera kommuner kommer att ansöka på nytt. Det tar ofta tid för en kommun att sammanställa sådana här kostnader, säger Johanna Löfman på MSB till Nyhetsbyrån Siren. 

Och när de första summorna nu betalas ut är det är Ljusdals kommun och Länsstyrelsen Gävleborg som fått mest i ersättning för räddningsinsatserna under sommarens skogsbränder. Ljusdals kommun får 3,3 miljoner kronor och länsstyrelsen 13,8 miljoner kronor.

300 miljoner kronor i ersättning

Det var i juli som Regeringen fattade om att MSB ska ges ökade möjligheter att ersätta berörda kommuner. Enligt preliminära siffror kan det totalt handla om uppemot 300 miljoner kronor i ersättning till kommunal räddningstjänst.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Kommuner / myndigheter som hittills fått beslut om ersättning

Visa

Ljusdals kommun, 3,3 miljoner

Länsstyrelsen Gävleborg, 13,8 miljoner 

Eda kommun, 596 880 kronor

Jokkmokks kommun, 1,2 miljoner 

Jämtlands räddningstjänstförbund, 9,3 miljoner 

Älvdalens kommun, 8,9 miljoner

Öckerö kommun, 51 829 kronor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet