Cirka 150 personer samlades utanför Rådhuset i Söderhamn i en manifestation mot vindkraftsatsningen på Storgrundet. Foto: Privat

Manifestation mot kustnära vindkraft i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 150 personer samlades på söndagseftermiddagen vid Rådhuset i Söderhamn i en manifestation mot vindkraftsatsningen på Storgrundet.

Initiativtagaren Lars Erik Behrns lämnade cirka 1800 namnunderskrifter till fullmäktiges ordförande Victor Wärnick i ett upprop för att fullmäktige ska nyttja sitt kommunala veto mot vindkraftsetableringen.

– Jag är inte mot vindkraft i sig, men kosta på och lägg vindkraftverken längre ut så att det inte hamnar i knät på djur, natur och människor längs kusten, säger Lars Erik Behrns som startade namninsamlingen den 29 september.

Fortsätter insamlingen

– Vi fortsätter samla in namn till den 29 november när fullmäktige ska rösta om en fortsatt utredning av vindkraftsprojektet, säger Lars Erik Behrns som vill påverka politikerna samtidigt som han inser att chansen är liten för att någon fullmäktigeledamot ska gå emot partilinjen och rösta för ett kommunalt veto.

– Jag drar paralleller till 60-talet när vi höll på att ta död på haven. Då sansade man sig och kom med vettiga miljölagar. Men nu är vi där igen, säger han.

Möte för politikerna

Flera initiativ har tagits för att påverka Gävle- och Söderhamnspolitikerna i de aktuella vidkraftsatsningarna Storgrundet och Utposten 2.

På torsdag håller wpd Offshore, som ansökt om att få bygga på Storgrundet, ett informationsmöte för kommunpolitikerna.

– Jag ser mötet som ett bra forum att fortsätta dialogen om lokala nyttor samt att, med stöd av sakkunniga, reda ut de knäckfrågor som är på tapeten, säger Olle Hedberg, VD på wpd Offshore.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet