Ett större antal brottsoffer finns i Sandviken och västra Gästrikland. Foto: SVT/Arkiv

Man lurade köpare på Blocket

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern från västra Gästrikland har häktats som misstänks för ett stort antal fall av bedrägerier på Blocket. I nuläget misstänks mannen ha kommit över ungefär 400.000 kronor.

När den tidigare Sandvikenbon ställdes inför häktningsdomaren på tisdagsförmiddagen valde han att neka till brott i 38 fall där han ska annonserat ut till exempel hundar, traktorer eller bilar på Blocket som sedan aldrig ska ha levererats till köparna. 

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar i Gävle tingsrätt, men det blev känt att han i några fall medgett att han annonserat ut varor till försäljning, men att varorna då faktiskt ska ha skickats till köparna.

Åklagaren Micael Dahlberg tog med sig ett stort schema över hur pengar ska swishats mellan olika telefoner. Foto: Mats Hedström/SVT

Offer från hela landet

Ett större antal brottsoffer finns i Sandviken och västra Gästrikland, men andra personer som gjort polisanmälan är spridda över hela landet. 

Bedrägerierna ska ha pågått mellan augusti 2014 och oktober 2015. Mannen har varit anhållen i sin frånvaro sedan flera år tillbaka, men hittades av polisen vid en kontroll. Han har senast bott på en camping i Borlänge. 

En del av bevisningen utgörs av kommunikationen mellan Sandvikenbons och Blocket-spekulanternas mobiltelefon när pengar swishats mellan deras konton. 

Tingsrätten bestämde att mannen ska vara kvar i häkte till dess att åtal väcks, senast den 19 september.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.