Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marit Holmstrand (S) ersätter Markus Evensson (S) som nytt kommunalråd efter att Evensson åtalats misstänkt för mutbrott. Foto: Ove Schönning/Pontus Lundahl/TT/SVT

Efter mutåtalet mot Evensson – Marit Holmstrand (S) föreslås som nytt kommunalråd i Ljusdal

Uppdaterad
Publicerad

Ljusdals kommunalråd, Markus Evensson (S), som åtalats misstänkt för mutbrott ska under dagen lämna sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd. Nu föreslår Socialdemokraterna i Ljusdal tidigare kommunalrådet Marit Holmstrand (S) som ersättare.

Under söndagskvällen nominerade Socialdemokraterna Marit Holmstrand som ersättare för Markus Evensson (S) i Ljusdal kommun. Avgången ägde rum två månader efter att Markus Evensson först meddelade att han skulle lämna sina uppdrag på grund misstankar om mutbrott.

– Det har varit stökigt och bråkigt under en tid, eftersom Markus meddelade att han skulle avgå men fullföljde det först nu. Det blir skönt att lämna det bakom oss och istället fokusera på att föra kommunen och partiet framåt, säger Bertil Asplund (S), ordförande i Ljusdals Arbetarekommun.

Dubbla känslor

– Det är dubbla känslor. Det ska bli roligt, men samtidigt är det tråkigt att det ska ske under de här omständigheterna, säger Marit Holmstrand.

Marit Holmstrand (S) är sedan tidigare ordförande i kommunfullmäktige men föreslås nu som ny ordförande i kommunstyrelsen. Partiet har haft en nomineringsrunda men flera nominerade har tackat nej på grund av en redan hög arbetsbörda, vilket resulterade i ett enhälligt beslut för Marit.

– Personligen tror jag att hon kommer vara en enande kraft. Hon är mindre kontroversiell än Markus, säger Bertil Asplund.

Får fortsatt ersättning

Markus Evensson har haft en fortsatt grundlön sedan han meddelade att han skulle avgå. Efter sin uppsägning kommer han motta en avgångsersättning i fyra år om 45 144 kr i månaden, och 39 501 kr. Om han får en annan inkomst kan ersättning sänkas. 

SVT Gävleborg har sökt Markus Evensson för en intervju, men han har avböjt att medverka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer