Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanna Björklund, biträdande sjukvårds- och hälsodirektör tycker att kylproblemen på Gävle sjukhus är oroande. Foto: Rikard Berglin/SVT

Gävle sjukhus kylsystem havererade i värmen: ”Det är oroande”

Uppdaterad
Publicerad

Ett tekniskt fel i Gävle Energis utrustning gjorde att Gävle sjukhus kylsystem havererade. Inga patienter drabbades, men sjukhuset tvingades stänga ner administrativa lokaler för att parera kylbortfallet.

– Det är klart att det är oroande. Vi jobbar nu för att se vad vi hade kunnat göra annorlunda, säger Susanna Björklund, biträdande sjukvårds- och hälsodirektör.

Susanna Björklund poängterar att patientsäkerheten aldrig var i fara under störningarna i kylsystemet.

– Vi har haft full koll på all vård som vi behöver utföra, vi har inte ställt in någonting, säger hon.

Gävle Energi levererar både värme och kyla till regionen. För att höja säkerheten kring leveransen har regionen, och där med Gävle sjukhus, en anläggning som bara de är kopplade till. Enligt Peter Rosenkvist, affärschef för fjärrvärme och fjärrkyla på energibolaget, har de haft problem med en av maskinerna vid sjukhuset.

– Vi har ett avtal med regionen som vi har tillgodogjort under hela resan, men har inte haft den back up som behövts för att vi ska känna oss trygga i vår leverans. Det vore konstigt om allt bara går som tåget när vi passerar 30 grader. Då händer det förmodligen något och vi har gjort insatser.

Orsaken bakom problemet oklar

Problemet med kylanläggningen uppstod strax innan midsommarhelgen, och ska enligt Peter Rosenkvist ha varit snabbt åtgärdat. En teori är att det kan ha varit ett kretskort som gått sönder eller ett jordfel i anläggningen.

– Vi håller på att utreda, och gör fortfarande. När vi pratar om människors liv och patientsäkerhet är det vår första prioritet. Alla är väl hårt prövade som är leverantör av kyla idag, även vi. Men vi är på tårna dygnet runt för att upprätthålla tillgängligheten, säger Peter Rosenkvist.

En ny kylmaskin är nu på väg från Holland till Gävle sjukhus för att agera reserv i händelsen att någon av de existerande maskinerna går sönder igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer