Religionsprofessorn: ”Finns en framväxande antimuslimsk rasism”

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Gardell är religionshistoriker vid Uppsala universitet. Han anser att det finns en framväxande antimuslimsk rasism i Sverige.

– Islamofobi har normaliserats i en häpnadsväckande utsträckning, menar han.

Mattias Gardell är professor i jämförande religionsvetenskap vid Uppsala universitet och vetenskaplig ledare vid CEMFOR, Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism. Han har forskat om religion, politik och rasism sedan 1990-talet.

Han är inte förvånad över att det är svårt att få muslimer att ställa upp i medier.

– Det förvånar inte alls, så ser verkligheten ut idag i Sverige. Om du framträder med ditt riktiga namn och berättar att du är muslim så kommer du att dra på dig aggression, säger Mattias Gardell. 

Vad beror det på?

– Det finns en framväxande antimuslimsk rasism. Det är vad vi kallar för islamofobi och som har normaliserats idag i en häpnadsväckande utsträckning, säger Mattias Gardell.

Orsaken till rädsla mot muslimer

Kan det finnas en rädsla mot muslimer på grund av att det finns terrordåd som utförts i islams namn?

– Det finns extremister bland alla slags människor inklusive muslimer, konstigt vore det annars. Men om du tittar på de politiskt motiverade våldsbrott som skett i Sverige under de senaste årtiondena så är det framförallt från radikal nationalistiskt, nationalsocialistiskt och fascistiskt håll som det våldet kommer ifrån, inte från salafiter, menar Mattias Gardell.

Rasismen kommer minska

Enligt Gardell har det börjat ske en förändring i samhället och han säger att islamofobiska föreställningar minskar där det bor många muslimer. Och även om han tror att den närmsta framtiden blir problematisk, tror han ändå att rasismen mot muslimer kommer minska på längre sikt.

– Jag är ganska säker på att antimuslimsk rasism kommer att sjunka undan. För 100 år sen var det svårt att vara katolik och man har tidigare pratat om judar som om de vore ett problem. Men det förändrades och det ger hopp tänker jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.