Riksdagsman Elin Lundgren(S) tycker statsminister Stefan Löfven(S) sviker sina löften. Foto: TT/Montage

Migrationen delar Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven(S) vill att Sveriges tillfälliga restriktiva flyktingpolitik som fortsätta. Det får hans partikamrater i Gävleborg att ilskna till.

Det var i fredags som Socialdemokraterna gjorde ett utspel om att man vill se en fortsatt återhållsam flyktingpolitik. Detta efter en tillfällig lagändring från 2016 innebar begränsningar av bland annat permanent uppehållstillstånd.

– Sverige kan inte ta ett oproportionerligt ansvar, sade Stefan Löfven.

Han menar att de 27 000 personer som Sverige tog emot 2017 var för många i förhållande till landets befolkning. En bild som de ledande socialdemokraterna i Gävleborg inte delar.

Besviken över sviket löfte

– Partiledningen lovade en tillfällig lagstiftning, och vi är därför besvikna för att det löftet nu är brutet. Vi kommer att fortsätta arbeta för det vi tror på. Vi tänker inte vara tysta, skriver Elin Lundgren, riksdagsman för Socialdemokraterna i Gävleborg på sin blogg.

– Vi tycker bland annat, precis som Socialdemokraternas partikongress, att ”permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering”.

Vidare skriver hon att hon också tar avstånd från all typ av retorik som kan ses som utpekande och skuldbeläggande mot människor födda i andra länder än Sverige, som flytt hit för sina liv. Att det inte får finnas ett vi och dom är självklart, skriver hon. Inlägget är också undertecknat av Ahmed Amin, vice ordförande Socialdemokraterna Gävle.

SVT har sökt Elin Lundgren för en kommentar.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet