Miljoner till biblioteken. Foto: TT

Miljonbelopp till Gävleborgs bibliotek

Publicerad

För första gången har Kulturrådet fördelat stöd inom satsningen Stärkta bibliotek. Gävleborg får nästan 3,5 miljoner kronor.

Söktrycket under den första ansökningsomgången har varit högt och totalt har 240 ansökningar från 198 av Sveriges kommuner kommit in. Ansökningarna visar att det finns ett stort intresse och en stark vilja till utveckling hos bibliotek och kommuner runt om i Sverige.

900 000 kronor till Hudiksvalls bibliotek

I Gävleborgs län har pengar delats ut i följande kommuner, Bollnäs, Gävle, Hofors, Hudiksvall, Ockelbo, Ovanåker och Söderhamn. Störst belopp fick Hudiksvalls kommun på 900 000 kronor. Bland annat vill bibliotek i Gävleborg tillsammans förnya beståndet genom att erbjuda streamad kvalitetsfilm.

Linn Schibbye, biblioteksassistent på Delsbo bibliotek, fick nyligen reda på att de fått 900 000 kronor till kommunens olika bibliotek.

– Självklart är det jättebra och viktigt för verksamheten. Det är svårt att säga på rak arm vad det kommer att innebära för just oss, men det kommer att betyda jättemycket. Vi måste sätta oss ner och planera vad det ska gå till. Man bli ju jätteglad, säger hon.

Biblioteken viktiga mötesplatser

Kulturrådets generaldirektör Staffan Forsell tycker att det är glädjande att så många kommuner i Sverige är engagerade i bibliotekens verksamhet.

– Genom Stärkta bibliotek får människor runt om i hela landet bättre tillgång till kultur och bildning. Det är positivt inte minst för demokratin eftersom biblioteken är viktiga mötesplatser i ett demokratiskt samhälle, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.