Po Tidholm ser flera för- och nackdelar med så väl inhemsk som utländsk gruvverksamhet i Sverige. Foto: Peter Hoelstad

Gruvbolag undersöker stora ytor i Gävleborgs län – ”Vi kommer behöva fler gruvor”

Uppdaterad
Publicerad

Litium, vanadin, kobolt och flera andra särskilda mineraler är av allt större intresse världen runt för att de kan bidra till en fossilfri framtid. Gävleborgs län utgör ett av områdena där gruvbolag undersöker om värdefulla fyndigheter döljer sig.

I Bergby och Hamrånge, norr om Gävle, har tre internationella gruvbolag just nu godkända undersökningstillstånd gällande vanadin, kobolt och litium på ytor som täcker drygt 70 kvadratkilometer.

– Vi kommer behöva fler gruvor, vi måste ju ha den här fossilfria världen. Man måste, på vissa platser, påverka naturen lokalt för att vinna nånting globalt, säger Erika Ingvald, enhetschef på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Få nya gruvor i landet

Också i Ljusdals kommun finns godkända undersökningstillstånd för mineraler som täcker en yta på ungefär 140 kvadratkilometer. Men varken där eller nån annanstans i landet bryts de eftertraktade mineralerna trots att marknaden är i stort behov av dem.

Bergsstaten, som handlägger alla ärenden som rör mineralutvinning, säger att Sveriges drygt 600 gällande undersökningstillstånd kanske leder till en ny gruva. För att sätta det i perspektiv kan det nämnas att det i Gävleborgs län finns 40 godkända undersökningstillstånd i dagsläget. En ny gruva kan alltså vara långt bort trots att intresset för vissa mineraler gått upp i länet.

Finns värre saker

Po Tidholm ser flera för- och nackdelar med så väl inhemsk som utländsk gruvverksamhet i Sverige. Foto: Peter Hoelstad

Men är det en katastrof om de eftertraktade mineralerna inte bryts i länet eller Sverige?

– Det blir knappast en katastrof. Vi behöver en hel del av mineralerna och det kan vara bra om vi har ordentlig tillgång på dem och inte behöver importera allt. Men, nej. Om man tänker på svensk ekonomi eller svensk arbetsmarknad så är det absolut inte en katastrof, säger journalisten och författaren Po Tidholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.