Under sommaren kommer ett cyklande minibibliotek att besöka olika platser i Gävle. Foto: Linnea Nilsson/SVT

Minibiblioteket på hjul i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren kommer ett cyklande minibibliotek att besöka olika platser i Gävle. Syftet är att nå nya låntagare och samtidigt visa vad biblioteket har att erbjuda. Genom att besöka olika platser i Gävle vill de nå ut till fler besökare.

Det var förra veckan som det cyklande biblioteket hade sin start. Under hela sommaren fram till att skolan börjar igen kommer både gamla och unga kunna besöka det rullande biblioteket.

– Vi kommer att kunna erbjuda att få nya lånekort, låna böcker, cd-skivor, filmer och spel, säger Pamela Berglund, projektledare för det cyklande minibiblioteket.

”Vi vill nå ut till alla”

 Anledningen till det rullande biblioteket är att alla ska kunna vara med, även de som inte har tid att besöka biblioteket.

– Vi vill nå ut till alla och det är inte alla som har tid att komma till oss, så vi tycker att det här var en bra idé. Vi har också läst om andra städer som gjort liknande, och det har varit positivt, säger Pamela Berglund.

Annorlunda sommarjobb

Biblioteket kommer bland annat att besöka platser som Fjärran Höjder-badet, Brynäs Centrum och i olika parker. Bengt Jonsson är en av de som sommarjobbar med att köra runt cyklarna.

– Det är lite annorlunda, men det är väldigt roligt också att få vara ute i det friska och träffa folk och försöka hjälpa dem att låna böcker på ett sätt man kanske inte får i vanliga bibliotek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.