Björn Ryd, vd för Svenska Kommun Försäkrings AB, har tagits ur tjänst efter uppgifter felaktigheter vid bland annat representation. Foto: TT, SKFAB

Kommunal vd festade för skattepengar – tas ur tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Den kommunale vd:n Björn Ryd ska ha bjudit på alkohol och middagar för hundratusentals kronor – för skattepengar.

Efter uppgifter om felaktigheter inom kommunägda Svenska Kommun Försäkrings AB har Ryd arbetsbefriats och en extern granskning ska tillsättas.

– Vd har skrivit under sina egna räkningar, säger styrelseordföranden Åsa Wiklund Lång.

Svenska Kommun Försäkrings AB är ett bolag som samägs av nio kommuner i Sverige och en i Norge, och ska hantera försäkringsskyddet för dessa kommuner. På söndagen meddelade ordförande Åsa Wiklund Lång att styrelsen har beslutat att genast tillsätta en extern, oberoende granskning för att reda ut misstänkta fel som begåtts inom bolaget.

Orsaken är att man i onsdags fått uppgifter om felaktigheter när det gäller kostnader och regler för representation. Det var tidningen Arbetarbladet som förde fram uppgifterna i en intervju med Åsa Wiklund Lång, efter en längre tids granskning av bolaget.

SKFAB

I dag skriver tidningen att SKFAB:s vd och kundansvarige under flera års tid har bjudit på alkohol och dyra middagar för skattepengar. Det ska röra sig om hundratusentals kronor.

Vd tagen ur tjänst

I torsdags valde bolaget att plocka bort vd Björn Ryd från sin tjänst.

– Vd har brutit mot åtminstone en av instruktionerna för attestering. Jag ska attestera vd:s räkningar, men de har inte kommit till min kännedom utan vd har skrivit under sina egna räkningar. Varför det är så vet jag inte, säger Wiklund Lång.

Björn Ryd kommer att vara arbetsbefriad medan den interna granskningen pågår. Under tiden ska vice vd Karl-Ove Andersson sköta det operativa arbetet.

– Det gäller till dess vi får en grundlig genomgång, tills vi vet vad som hänt och i vilken omfattning.

Fakturor

Åsa Wiklund Lång, som i övrigt är socialdemokratiskt kommunalråd i opposition i Gävle kommun, säger att det också väcktes frågor då en tillförordnad ekonomichef i slutet av förra året gjorde henne uppmärksam på fakturor som skulle attesteras av henne men som hon inte sett.

Wiklund Lång säger att det som sker nu är internt inom bolaget.

– Själva försäkringsverksamheten fungerar och där är det ingen skillnad för kommunerna. Men inom styrelsen har vi en rad frågor vi måste få svar på.

Bolagets säte finns i Gävle, liksom vd och ordförande, men alla kommuner har styrelseledamöter. Delägarna i SKFAB är:

  • Gävle kommun
  • Sundsvalls kommun
  • Kiruna kommun
  • Piteå kommun
  • Trollhättan stad
  • Uppsala kommun
  • Helsingborgs stad
  • Umeå kommun
  • Örnsköldsviks kommun
  • Trondheim kommun (Norge)

Björn Ryd har varit i blåsväder tidigare: SVT Västernorrland rapporterade 2013 om kritik mot Ryds mycket höga månadslön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKFAB

Mer i ämnet