Här gjordes observationen. Foto: SVT

Misstänker grov kränkning av främmande dykfarkost

Uppdaterad
Publicerad

En grov kränkning av Sverige kan ha skett med en främmande dykarfarkost som trängde in i Gävle hamn den 29 juni. Den slutsatsen drar två experter i en rapport som Dagens Nyheter tagit del av.

SVT har tidigare kunnat visa ekolodsbilden av vad som liknar en mindre ubåt, cirka 12 meter lång och 3 meter hög. Bottenavtryck, som inte tidigare varit kända, tyder också på att främmande verksamhet pågått i hamnen, menar nu rapportförfattarna.

”Händelsen bör klassificeras som en grov avsiktlig kränkning”, slår de fast i rapporten. Rapporten har gjorts på privat initiativ av två experter och sändes häromdagen till både Försvarsmakten och Gävle hamn.

LÄS MER: Tidigare sjömilitären: Fyndet är intressant

Rapporten som Dagens Nyheter tagit del av är skriven av två experter. Den ene är Nils-Ove Jansson. Han har varit verksam i marinens analysgrupp och varit ställföreträdande chef för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten MUST. Den andre experten är den tidigare sjöofficeren och lotsinspektören Nils Engström.

Likheter med rysk farkost

De båda rapportskrivarna vill inte säga något om vilken nationalitet som den här dykfarkosten kan ha haft, men pekar på att det är känt att Ryssland tidigare har använt en farkost, kallad Triton, för trupptransporter.

– Vi har inte kunnat identifiera och nationalitetsbestämma dykarfarkosten. Men det finns ett antal likheter mellan ekolodsbilden och Triton NN, säger Nils-Ove Jansson till Dagens Nyheter.

Bild från multibeam 2017-06-29. Siffrorna i bilden avser djupangivelse vid pilen. Foto: Gävle hamn

Försvarsmakten har en annan uppfattning

Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth säger idag till Svenska Dagbladet att försvaret varit på plats i Gävle hamn efter observationen och gjort undersökningar. Men att deras analys inte drar samma slutsatser som i den privata rapporten från Jansson och Engström.

– Vår analys har gjorts i enlighet med de metoder och parametrar som vi är trygga med. Utifrån det vi vet finns det inget som tyder på att det är främmande undervattensverksamhet. Det är det jag kan säga, säger Tengroth till SvD

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.